Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gundel diós és mákos beigli

2009.12.12
 
Gundel diós és mákos beigli
 
Hozzávalók 4 - 4 beiglihez:
a tésztához:          
- 1 kg liszt                                                  
- 40 dkg vaj (vagy margarin)                                         
-    2 dkg élesztő                                                     
-    15 dkg porcukor                                                
-    4 tojássárgája                             
-    2,5 dl tej                                                                                      
-    1 kk vaníliás cukor
-    1 reszelt citromhéj
-    a rudak megkenéséhez 1 tojás sárgája és fehérje
 
mákos töltelékhez:
- ½ kg darált mák                          
- 15 dkg méz                                  
- 5 dkg mazsola                            
- 1,5 dl tej                                        
- 1 vaníliáscukor                           
- 15 dkg kristálycukor
 
diós töltelékhez:
- ½ kg darált dió
- 15 dkg méz
- 5 dkg mazsola
- 1,5 dl tej
- 1 vaníliás cukor
- 15 dkg kristálycukor
- 1 kk őrölt fahéj

 

A vajat a liszttel elmorzsolom. Gyorsan dolgozok, nehogy a vaj túlságosan megolvadjon, majd a hozzávalókat is belegyúrom. 8 egyenlő részre osztom a tésztát és mindegyiket gömbbé formálva, nedves konyharuhával letakarva 1 órára a hűtőbe teszem pihentetni.

 
Ezalatt elkészítem a töltelékeket. A megtisztított mazsolát vízben pihentetem, hogy megduzzadjon kicsit. A tejhez hozzáadom a mézet, a vaníliás cukrot, és folyamatosan keverve felforralom. A lecsepegtetett mazsolát összekeverem a darált mákkal és a tejjel leforrázom. Ne adjuk egyszerre az egészet a mákhoz, nehogy a töltelék túl híg legyen. A töltelékből 4 gömböt formálok.
A diós tölteléket ugyanígy készítem el.

A tésztát ovális formára kinyújtom, a széleit picit felhajtom – így nem folyik ki sütésnél a töltelék – és vizes kézzel a tölteléket a tésztára simítom. Felhajtom, a széleit visszatömködöm. Először a tojás sárgájával, ha megszáradt, a fehérjével kenem meg. Ha megszáradt (ez utóbbitól lesz márványos és repedezett) villával megszurkálom, hogy a távozó gőz ne repessze meg a tésztát). Előmelegített sütőben (180-200 fok) négyesével megsütöm. / A tésztát és a tölteléket sorra kerülésükig a hűtőben tartom./

ISTENI! 15 éve így készítem.

István

mak.jpg

dio.jpg